استانداردهای در دولنگه بیمارستانی
در دولنگه بیمارستانی یکی از محصولات در دسته بندی دربهای مقاوم در برابر حریق است که طراحی و ساخت آن نیاز به استانداردهای خاصی دارد. بیمارستانها از جمله مراکزی هستند که باید از لحاظ ایمنی و سلامت بالاترین استانداردها را در همه بخشها از جمله تجهیزاتی مانند در لحاظ کنند. راحتی و سهولت کاربرد درب دولنگه بیمارستانی در کنار عواملی مانند تمیزی، پیشگیری از انتشار عوامل بیماریزا و اشعههای مضر به سایر بخشها و… از نکات قابل توجه در طراحی و ساخت این در ها است. در این مقاله قصد داریم پس از بیان کاربردهای در دولنگه، استانداردهای در دولنگه بیمارستانی را با فاکتورهای متعددی بررسی نماییم.
کاربرد در دولنگه بیمارستانی
درب دولنگه از بخشهای مهم فنی در ساختوساز بیمارستان است. سرعت باز و بسته شدن در در زوایای 180 درجه از این جهت حائز اهمیت است که سرعت و سهولت برای عبور دو طرفه برانکاردهای حامل بیمار و عوامل پزشکی وجود داشته باشد که برای رعایت این مسئله از دو روش استفاده می شود، روش اول استفاده از در دو لنگه فلزی با سیستم هوشمند که از هر دو سمت دوربین برای در لحاظ شده که با تردد نفر یا تخت بیمارستانی در ها به صورت اتوماتیک باز می شود که در زمان حادثه سیستم هوشمند غیر فعال شده و در به صورت مکانیکی جهت فرار عمل می کند و روش دوم استفاده از یک در فلزی و یک در شیشه ای اتوماتیک که در فلزی به وسیله نگهدارنده همیشه باز می باشد و در شیشه ای که با تردد تخت یا نفر باز و بسته می شود و در زمان حادثه در شیشه با سیستم هوشمند باز می شود و به همان صورت باقی مانده و در فلزی پس از قطع برق نگهدارنده رها شده و به صورت مکانیکی جهت فرار عمل می کند لازم به ذکر است در دولنگه بیمارستانی در دستهبندی در های مقاوم در برابر حریق یا همان در ضد حریق قرار میگیرد و همین ویژگی منجر به تسریع تخلیه بخشها در هنگام آتش سوزی و ممانعت از انتشار آتش به سایر بخشها خواهد شد.
فضاهای متعدد بیمارستان مانند بخش بستری، اتاق عمل، اورژانس،اتاق برق، راه پله های عمومی و فرار، رختشویخانه و… در استفاده از درب بیمارستانی هر کدام نیاز به رعایت استانداردهای مختص خود دارند. به عنوان مثال در بخش بستری میبایست عرض در ها زیاد بوده و شیشه با اندازه مناسب روی در تعبیه شود. استفاده از شیشههای نسوز در در بیمارستانی علاوه بر مقاومت در برابر آتش سوزی، برای ایجاد دید مناسب در هنگام عبور و مرور افراد از جهت مخالف الزامی است.
بنابراین در دولنگه برای استفاده در موارد زیر مناسب است:
در بیمارستانی اتاق جراحی با روکش استیل مقاوم
در بیمارستانی رادیولوژی و پرتودرمانی با لایه سرب تا قطر سه میلیمتر
در بیمارستانی اتاقهای ایزوله و استریل با قابلیت درز بندی صددرصد با روکش استیل
مراکز جراحی محدود پزشکان و دندانپزشکان
مراکز توانبخشی
آزمایشگاه ها یا منطقه قرنطینه
آزمایشگاههای آنالیز و تجربه
و….
استانداردهای در دولنگه بیمارستانی
جنس در بیمارستانی
در گذشته دربهای به کار رفته در بیمارستانها و مراکز بهداشتی عموما از جنس چوب بودند که این مسئله مشکلاتی را از جمله آسیب به قسمت های چوبی به دلیل اصابت تخت و تغییر شکل پس از مدتی از نصب به نسبت حالت اولیه را به همراه داشت. جنس مواد به کار رفته در ساخت در دولنگه بیمارستانی باید خاصیت آنتی باکتریال و قابلیت شستشو داشته باشد. امروزه تکنولوژیهای جدید در طراحی و ساخت درب دولنگه بیمارستانی استفاده از موادی مانند پلیمر را جایگزین چوب کرده است. مواد اولیه پلیمری در عین سبک بودن به اندازه کافی دوام و استحکام دارند. این مواد از یک سو مقرون به صرفه هستند و از سوی دیگر مانع از انتشار اشعه مضر، عوامل بیماریزا و… میشوند. در برخی از این دربها درزهای بین دو لنگه در با لاستیکهایی بسته میشود تا از انتشار ناخواسته آلودگی از خارج به محیط استریل و از داخل محیط قرنطینه به بیرون جلوگیری شود.
دوام و استحکام در بیمارستانی
سرعت باز و بسته شدن در دولنگه بیمارستانی تحت تاثیر وزن سبک آن است تا در در عملکرد پرسنل بیمارستان وقفه ایجاد نکرده و کاملا بیصدا کار کند.. البته دوام و استحکام در نیز باید در کنار وزن سبک لحاظ شود. در حین عبور سریع تخت و برانکاردها، صندلی چرخدار و… لازم است درب به سهولت باز شود و آسیبی به در یا افراد وارد نشود. برای تامین استحکام لازم دور تا دور درب در بخشهای آسیبپذیر زیرسازی میشوند و از روکشهای استیل برای افزایش استحکام و همچنین زیبایی درب استفاده میشود.
مقاومت در در برابر ضربه و فشار، زنگ زدگی و خوردگی مهم است و از این نظر دربهای پلیمری مقاومت بیشتری دارند. درب های بیمارستانی به خاطر شستشوی مداوم باید در برابر زنگ زدگی مقاوم باشند که معمولا استفاده از استیل آلیاژ 3.4 و رنگ قابل شستشو این نیاز را برآورده میکند. گاهی نیز در پوشش در دولنگه، امدیاف 8 میلیمتر به کار میرود و برای ایجاد مقاومت در برابر رطوبت و شستشو از رنگهای ضد رطوبت پلی اورتان استفاده میشود.
ابعاد در دو لنگه بیمارستانی
ابعاد در دو لنگه بیمارستانی استاندارد مشخصی دارد که باید در ساخت و طراحی لحاظ شود. ابعاد استاندارد درب دو لنگه چهارچوب 180 سانتیمتر با ارتفاع 220 سانتیمتر است. در دولنگه از لحاظ ارتفاع با درب تک لنگه یکسان است و تنها عرض بیشتری دارد. لازم به ذکر است در تمام پروژهها و کاربردها عرض 200 سانتیمتر موردنیاز نبوده و یا مقدور نیست. در چنین شرایطی کارخانههای سازنده به ساخت سایزهای سفارشی مورد تایید سازمان آتش نشانی میپردازند. عرض 160 و 170 سانتیمتر از جمله عرضهای رایج در دولنگه است.
در صورت استفاده از درب دولنگه با عرض 160 یا 170 سانتیمتر میبایست بازشو اصلی در دولنگه با عرض 95 سانتیمتر در نظر گرفته شود و عرض باقیمانده برای لنگه دیگر در لحاظ شود. در دولنگه بیمارستانی به دو صورت دو لنگه بازشو و تک لنگه بازشو قابل سفارش است، اما نوع رایج تر آن دولنگه بازشو میباشد. اگر در دولنگه بازشو سفارش دهید به یک جک هیدرولیک برای هر دو لنگه نیاز خواهید داشت.
نصب در دولنگه بیمارستانی
نصب درب دولنگه از پیچیدگی بیشتری نسبت به سایر انواع درها برخوردار است. برای تامین استحکام مورد نیاز این درها لازم است پشت چهارچوب پس از نصب با مصالح پر شود. بادخور در دولنگه از ارتفاع یک سانتی متر و از عرض نیز یک سانتیمتر است در نتیجه ابعاد فریم یا ساب فریم انتظار درب دولنگه از عرض 181 سانتیمتر و ارتفاع 221 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. در واقع برای ایجاد فضای مناسب مصالح ریزی و جوشکاری پشت چهارچوب از بادخور استفاده میشود. توجه داشته باشید که استفاده از مصالح با درصد بتن بالا میتواند منجر به تغییر فرم چهارچوب فلزی شود.
تجهیزات اختصاصی در بیمارستانی
امکان افزودن برخی ویژگی و قابلیتها به در های دو لنگه بیمارستانی دولنگه یا بادبزنی وجود دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:
افزودن انواع قفل برقی
قابلیت اتصال قفل به انواع اکسس کنترل (control access)
قابلیت اتصال انواع آرامبند برای جلوگیری از ایجاد سر و صدا
روکش استیل جهت جلوگیری از برخورد ویلچر و برانکارد و تخت
استفاده از ورق سرب داخل در جهت جلوگیری از انتشار اشعه های مضر
به کارگیری لید کاور جهت جلوگیری از قطع برق در بین درب
و…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!